24-hours Emergency Call : +606 - 315 8930
+606 - 315 8931

Letak Temapahan

PENYAKIT PULMONARI OBSTRUKTIF KRONIK (COPD)

Penyakit paru-paru obstruktif kronik adalah penyakit paru-paru kronik yang menghalang aliran udara dan membuat pernafasan sukar. COPD biasanya bermula sederhana, tetapi secara beransur-ansur semakin buruk dari masa ke semasa. Pada tahun 2011, kira-kira 13.7 juta orang di Amerika Syarikat dilaporkan mempunyai COPD, menurut laporan 2013 dalam jurnal Chest.

Terdapat dua jenis utama COPD

Penyakit paru-paru obstruktif kronik paling aktif bagi mereka yang berusia 40 tahun dan mempunyai sejarah merokok (kini atau pada masa lalu). Merokok menyumbang sehingga 90% kematian berkaitan COPD. Penyebab utama COPD termasuk; pencemaran udara dalaman dari pembakaran biomas seperti kayu sebagai pemanas rumah atau memasak menggunakan kayu yang terbakar, pendedahan kepada saluran dan asap kimia di tempat kerja, pencemaran udara luar dan pendedahan jangka panjang kepada asap rokok.

Gejala COPD termasuk;

Diagnosis formal COPD dibuat dengan spirometri (ujian fungsi paru-paru). Dalam pesakit yang mempunyai emfisema, radiografi dada mendedahkan  keadaan paru-paru yang mengembung. Tetapi, CT thorax resolusi tinggi adalah khusus untuk mendiagnosis emfisema. Status fungsi pesakit boleh dinilai dengan melakukan ujian berjalan selama enam minit (6MWT). Ujian lain termasuk; analisis gas darah arteri (ABG), oximeter pulse, echocardiography dan ujian darah.

Pemberhentian merokok terus menjadi intervensi terapeutik yang paling penting untuk COPD. Garis panduan antarabangsa telah mencadangkan berhenti merokok sebagai pencegahan COPD. Pada masa ini, kami menggunakan garis panduan GOLD untuk pengurusan COPD menggunakan bronchodilators. Terdapat dua jenis bronchodilators di pasaran; beta-agonist dan anti-cholinergic. Semasa semakin parah, pesakit mungkin perlu mengambil kortikosteroid dan antibiotik jika disarankan. COPD adalah penyakit pernafasan kronik yang tidak dapat disembuhkan tetapi ia boleh dirawat. Pesakit yang menerima rawatan yang sesuai boleh mempunyai kualiti kehidupan yang baik.

 

Artikel oleh,

Dr. Rashidah binti Yasin

MB BCh BAO (Ire), Sarjana Perubatan Dalaman (UKM)
Latihan Perubatan Perubatan Pernafasan (Mal)
Latihan Perubatan Perubatan Tidur (Bangkok)

Specialty:

Pernafasan
Perubatan Dalaman

Perunding Pemastautin

Tingkat 2
Suite C-212
Tel: +606 - 315 8843
Read More